Właściwości zdrowotne jabłka

 
Jabłko jest owocem jabłoni, który nadaje się do spożycia. Jest bez wątpienia najpopularniejszym owocem, po który sięgamy o każdej porze roku i w każdych warunkach.
Jabłko występuje w różnych odmianach, dzięki czemu z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie przy wyborze tego owocu.

Co zawiera w sobie jabłko?

  • przeciwutleniacze
  • witaminy (w tym witamina C)
  • błonnik
  • potas
  • fosfor
  • wapń
  • sód
  • magnez
  • żelazo
Najwięcej tych składników znajdziemy w skórce jabłka i tuż pod nią.

Właściwości zdrowotne jabłka

  • łagodzi problemy trawienne
  • usprawnia prace układu pokarmowego
  • zapobiega dolegliwościom takim jak: biegunka, wzdęcia, zaparcia
  • wspomaga odchudzanie (dzięki obecności błonnika)
  • oczyszcza jelita
  • powoduje uczucie sytości
  • hamuje uczucie głodu
  • przyśpiesza przemianę materii
  • dostarcza wielu witamin
  • obniża poziom cholesterolu
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • chroni przed chorobami układu krążenia, nowotworami, cukrzycą, chorobą Parkinsona i Alzheimera
  • hamuje procesy starzenia się skóry i zabezpiecza ją przed uszkodzeniami
  • ułatwia wchłanianie wapnia
  • uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.

Ciekawostka

Jedno jabłko to około 70 kcal, więc ten owoc jest idealny dla osób, które się odchudzają.

Treść większego napisu

Napisz

Treść mniejszego napisu

do mnie

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *