Właściwości zdrowotne marchewki
Marchew jest jednym z najbardziej popularnych warzyw, które od bardzo dawna króluje na naszych stołach i jest dodawana do wielu potraw.
Ma też bardzo cenne właściwości lecznicze.
Są one następujące:
- Jest źródłem beta-karotenu i przeciwutleniaczy.
Dzięki beta-karotenowi organizm wytwarza witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, ma również silne działanie antyoksydacyjne, hamuje utlenianie cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i rozwojem zaćmy starczej.
Dzięki beta-karotenowi organizm wytwarza witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, ma również silne działanie antyoksydacyjne, hamuje utlenianie cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i rozwojem zaćmy starczej.
- Jest idealnym pożywieniem dla tych, którzy się odchudzają, ponieważ jest bardzo niskokaloryczna.
- Ma wysoki poziom substancji odżywczych.
- Zawiera dużo kwasu foliowego i witamin z grupy B, co wpływa korzystnie na układ nerwowy i układ trawienny. Oprócz tego reguluje metabolizm komórkowy i chroni przed nowotworami i innymi chorobami przewlekłymi.
- Marchew działa moczopędnie oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi, ponieważ zawiera potas.
- Reguluje trawienie, leczy niestrawność i zapobiega zaparciom. Działa też wzmacniająco przy biegunce.
- Zapobiega starzeniu się organizmu oraz wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Obraz źródło: wykop.pl